Main menu

Tygryski

tygryski

Delfinki

delfin

Odkrywcy

odkrywcy

Sówki

sowki3

Nasze przepisy

Jeśli Twoje dziecko mówi “Ja chcę zjeść takie, jak w przedszkolu!”, to musisz zaglądnąć do tego działu. Na prośbę Mam tak mówiących dzieci, poniżej umieszczamy nasze przepisy. Jeśli któregoś Wam brakuje, to piszcie, pytajcie! Jeśli sami macie przepisy, którymi warto się podzielić z innymi, również zapraszamy do kontaktu.

Paluchy drożdżowe.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 3 dag drożdży

Mleko, cukier i masło rozpuszczamy w rondelku. Do ostudzonego mleka dodajemy drożdże i jajka i robimy rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy do niej rozczyn i dobrze mieszamy. Dzielimy ciasto na części i formujemy paluchy. Smarujemy je roztrzepanym masłem i posypujemy ziarnem sezamu. Pieczemy w piekarniku w teperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.

Pasta ze słonecznika.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki słonecznika
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Ziarna słonecznika zalać wrzątkiem i zostawić w zalewie na całą noc. Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie ze słoiczka z suszonymi pomidorami na złoty kolor. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, dokładnie zblendować i doprawić do smaku.

Pasztet z selera.

Składniki:

  • 1 kg selera
  • 2 duże cebule
  • 1 margaryna
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 6 jajek
  • odrobiona bulionu
  • sól
  • pieprz

Seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy margarynę i zalewamy wodą tak, by zakryć seler. Gotujemy do miękkości i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z czosnkiem na złoty kolor. Ostudzony seler mielimy na tarce o dużych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą i jajka. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie wkładamy masę do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę.

Chlebek z ziarnami.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 l dość ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 5 dag drożdży
  • garść ziaren słonecznika, siemię lniane i dyni

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Dodajemy płatki owsiane i olej i odstawiamy na 10 minut. Do rozczynu dodajemy mąkę, sól i ziarna. Przygotowaną masę wlewamy do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą i wstawiamy do zimnego piekarnika na 15-20 minut. Włączamy piekarnik na 190 stopni C i pieczemy chlebek przez około 1 godzinę.

Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej.

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 15-20 suszonych daktyli
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • ¼ łyżeczki soli

Kaszę jaglaną należy opłukać wrzątkiem, odcedzić i czynność powtórzyć. Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i sól. Wszystko gotować na małym ogniu do czasu aż kasza będzie miękka (około 15 minut). W międzyczasie czekoladę połamać na kawałki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć rondelek z ognia i przy pomocy ręcznego blendera masę zmiksować na gładki aksamitny budyń. Jeśli masa okaże się za gęsta, podczas blendowania można dodać kilka łyżek mleka. Gorący budyń podajemy z ubitą na sztywno śmietanką i sosem ze zmiksowanych truskawek. Smacznego!

Ciasteczka owsiane.

Składniki:

  • 1 kostka tłuszczu np. margaryny
  • ½ kg płatków owsianych
  • bakalie – po 1 garści z każdego rodzaju np. morele suszone, rodzynki, ziarna słonecznika
  • 15-20 dag cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rozpuścić tłuszcz w rondelku, wsypać do niego płatki owsiane i wymieszać. W osobnej misce zmiksować jajka z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki i dodać rozdrobnione bakalie. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Smacznego!

Pasztet z cukinii

Składniki:

  • 3 szklanki startej cukinii (po odciśnięciu soku)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 i 1/3 szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • 200 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
  • pół czerwonej papryki
  • ½ szklanki oleju
  • sól, pieprz

Cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić i odstawić, aby „puściła” sok. Poszatkowaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni na oleju. Ser i marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Paprykę pokroić w małą kostkę. Zmieszać ze sobą: utartą cukinię, marchewkę, ser żółty, paprykę, zeszkloną cebulę i czosnek, żółtka jaj, resztę oleju i bułkę tartą. Do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białka jajek, posolić i przyprawić pieprzem. Masę wyłożyć do natłuszczonej foremki keksowej i piec około 60-70 minut w 200 stopniach C. Smacznego!

Pasta warzywna.

Składniki:

  • 200 g białej fasoli
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 średnie pomidory
  • 2-3 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • ulubione przyprawy – tymianek, oregano, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy

Fasolę ugotować w wodzie z dodatkiem majeranku. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w plastry, cebulę i pomidory w ćwiartki. Pokrojone warzywa włożyć do miski i zmieszać z przyprawami i oliwą. Warzywa wyłożyć na blachę i piec w 180 stopniach do momentu aż będą miękkie (około godziny). Wystudzone warzywa połączyć z ugotowaną fasolą i zmiksować na gładką masę.

Smacznego!

Film o przedszkolu

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.

Rekrutacja do Przedszkola Niepublicznego „Jacek i Agatka”

Rozpoczęliśmy zapisy do przedszkola na rok szkolny 2022/2023!
Zapraszamy rodziców dzieci w wieku 2,5-6 lat do udziału w procesie rekrutacji.
Zgłoszenia prosimy kierować pod adres: przedszkole.jacekiagatka@kaszczorek.edu.pl lub pod numer telefonu: 697 484 828,

Serdecznie zapraszamy!!!