Jadłospis

W naszym przedszkolu przez cały dzień dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej.

Poniedziałek
29.04.2024r.

 

 

Śniadanie

Bawarka, herbata miętowa, pieczywo pszenne, pieczywo żytnio-pszenne masło, kiełbaski o wysokiej zawartości mięsa, ketchup, sałata lodowa, ogórek zielony.*1,3,7.

Drugie śniadanie

Bułka zapiekana z serem żółtym , ketchup, herbata malinowa, jabłko.*1,3,7

Obiad

Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z jogurtem naturalnym, ryż biały, sos truskawkowo-jogurtowy, kompot owocowy.*1,3,7,9.   

Podwieczorek

Chrupkie pieczywo z masłem i pastą z kiełbaski(1,7), owoce sezonowe.

Wtorek
30.04.2024r.

Śniadanie

Bawarka na mleku (7), herbata malinowa, pieczywo pszenne(1), pieczywo pszenno-żytnie(1), masło(7), pasta z twarożku i jogurtu naturalnego(7), sałata lodowa, szczypiorek, pomidor.

Drugie śniadanie

Kisiel z tartego jabłuszka z guziczkiem słodkiej śmietanki, herbata z miodem i cytryną, marchewka do pochrupania.*7

 

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem, śmietanką i pachnącą bazylią, ziemniaki puree, klopsiki a’la gołąbki (z kapustą) w sosie białym, buraczki, kompot owocowy.*1,3,7,9.

Podwieczorek

Ciasteczka-serowe serduszka, owoce.*1,3,7

Środa
01.05.2024r.

 

 

Śniadanie

 

 

Drugie śniadanie

 

Obiad

 

Podwieczorek

 

Czwartek
02.05.2024r.

 

 

Śniadanie

 

Drugie śniadanie

Obiad

 

Podwieczorek

 

Piątek
03.05.2024r.

 

 

Śniadanie

Drugie śniadanie

 

Obiad

 

Podwieczorek

 

 

Potrawy w których występują alergeny są podkreślone. Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.