Jadłospis

W naszym przedszkolu przez cały dzień dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej.

Poniedziałek
23.01.2023r.

Śniadanie

Kakao naturalne na mleku, herbata z miodem i cytryną, masło, pieczywo żytnio-pszenne, pieczywo pszenne, pasta serowa, sałata lodowa, ogórek zielony.*1 ,7

Drugie śniadanie

Koktajl mleczno-czekoladowy z bananem, chrupki kukurydziane.*1,7  

Obiad

Zupa grysikowa na wywarze mięsno-warzywnym, zapiekanka ziemniaczana z mięskiem mielonym i sosem pomidorowym, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, cebulką i papryką i sosem z jogurtowo-koperkowym, kompot owocowy. *1,7,9.

Podwieczorek

Wafel ryżowy z masełkiem i z dżemem truskawkowym lub miodem pszczelim, owoce sezonowe.* 7

Wtorek
24.01.2023r.

Śniadanie

Zacierki na mleku, herbatka malinowa,  pieczywo pszenne,   własne pieczywo na zakwasie, masło, dżem truskawkowy. *1,7.

Talerz owoców: jabłko, gruszka, pachnąca herbata  zimowa z pomarańczką, cytryną, goździkami i miodem.

Obiad

Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem i śmietanką, garnek warzyw z klopsikami wieprzowymi, kasza kuskus, kompot owocowy. *1 ,7,9. 

Podwieczorek

Ciasto marchewkowe, owoce sezonowe. *1,3,7

Środa
25.01.2023r.

 

Śniadanie

Bawarka, herbata z owoców leśnych,  pieczywo pszenne, własne pieczywo na zakwasie, masło,  kolorowy pasztet warzywno-mięsny, ogórek kiszony, papryka czerwona.*1,3,7 ,

Drugie śniadanie

Smakowity  jogurtowiec z jogurtu naturalnego, herbatka malinowa, pomarańczka.

Obiad

Zupa z pieczonych warzyw na wywarze mięsnym z lanymi kluseczkami i jogurtem naturalnym, makaron kokardki, sos jogurtowo-truskawkowy, woda niegazowana z cytryną. *1,3,7,9

Podwieczorek

Kanapka z masłem i pastą z kiełbaski, owoce sezonowe.*1,7

Czwartek
26.01.2023r.

Śniadanie

Kakao naturalne na mleku, herbata z miodem i cytryną, pieczywo pszenne, pieczywo pszenno-żytnie, masło, pasta twarożkowa, szczypiorek, rzodkiewka. *1,7.

Drugie śniadanie

Ryż na mleku z musem z jabłuszek, herbata malinowa, jabłko.*7

Obiad

Rosół z makaronem, kurczak w sosie śmietanowym z brokułami i koperkiem, ziemniaczki pieczone,, marchewka duszona na maśle z groszkiem, kompot owocowy.*1,3,7,9.

Podwieczorek

Paluchy serowe, owoc sezonowe.*1,3,7

Piątek
27.01.2023r.

 

 

Śniadanie

Samodzielne śniadanko bawarka, masło, pieczywo pszenne, pieczywo pszenno-żytnie, pasta z makreli, talarki jajka na twardo, sałata, ogórek kiszony, rzodkiewka, kiełki ze słonecznika.*1,3,7.

 

Drugie śniadanie

Muffinki owsiano-jabłkowe, herbata zimowa z pomarańczką i pachnącymi ziołami, gruszka

Obiad

Zupa fasolowa na wywarze mięsno-warzywnym z kaszą pęczak i jogurtem naturalnym kotlet jajeczny, ziemniaki puree z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, jabłkiem i cebulką, woda niegazowana z cytryną.  *1,3,7,9

Podwieczorek

Andruty z nadzieniem śmietankowym własnego wyrobu, owoce sezonowe.*1,7

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.