Jadłospis
W naszym przedszkolu przez cały dzień dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej.
Poniedziałek
23.01.2023r.
Śniadanie
Kakao naturalne na mleku, herbata z miodem i cytryną, masło, pieczywo żytnio-pszenne, pieczywo pszenne, pasta serowa, sałata lodowa, ogórek zielony.*1 ,7
Drugie śniadanie
Koktajl mleczno-czekoladowy z bananem, chrupki kukurydziane.*1,7
Obiad
Zupa grysikowa na wywarze mięsno-warzywnym, zapiekanka ziemniaczana z mięskiem mielonym i sosem pomidorowym, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, cebulką i papryką i sosem z jogurtowo-koperkowym, kompot owocowy. *1,7,9.
Podwieczorek
Wafel ryżowy z masełkiem i z dżemem truskawkowym lub miodem pszczelim, owoce sezonowe.* 7
Wtorek
24.01.2023r.
Śniadanie
Zacierki na mleku, herbatka malinowa, pieczywo pszenne, własne pieczywo na zakwasie, masło, dżem truskawkowy. *1,7.
Talerz owoców: jabłko, gruszka, pachnąca herbata zimowa z pomarańczką, cytryną, goździkami i miodem.
Obiad
Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym z makaronem i śmietanką, garnek warzyw z klopsikami wieprzowymi, kasza kuskus, kompot owocowy. *1 ,7,9.
Podwieczorek
Ciasto marchewkowe, owoce sezonowe. *1,3,7
Środa
25.01.2023r.
Śniadanie
Bawarka, herbata z owoców leśnych, pieczywo pszenne, własne pieczywo na zakwasie, masło, kolorowy pasztet warzywno-mięsny, ogórek kiszony, papryka czerwona.*1,3,7 ,
Drugie śniadanie
Smakowity jogurtowiec z jogurtu naturalnego, herbatka malinowa, pomarańczka.
Obiad
Zupa z pieczonych warzyw na wywarze mięsnym z lanymi kluseczkami i jogurtem naturalnym, makaron kokardki, sos jogurtowo-truskawkowy, woda niegazowana z cytryną. *1,3,7,9
Podwieczorek
Kanapka z masłem i pastą z kiełbaski, owoce sezonowe.*1,7 |
Czwartek
26.01.2023r.
Śniadanie
Kakao naturalne na mleku, herbata z miodem i cytryną, pieczywo pszenne, pieczywo pszenno-żytnie, masło, pasta twarożkowa, szczypiorek, rzodkiewka. *1,7.
Drugie śniadanie
Ryż na mleku z musem z jabłuszek, herbata malinowa, jabłko.*7
Obiad
Rosół z makaronem, kurczak w sosie śmietanowym z brokułami i koperkiem, ziemniaczki pieczone,, marchewka duszona na maśle z groszkiem, kompot owocowy.*1,3,7,9.
Podwieczorek
Paluchy serowe, owoc sezonowe.*1,3,7
Piątek
27.01.2023r.
Śniadanie
Samodzielne śniadanko– bawarka, masło, pieczywo pszenne, pieczywo pszenno-żytnie, pasta z makreli, talarki jajka na twardo, sałata, ogórek kiszony, rzodkiewka, kiełki ze słonecznika.*1,3,7.
Drugie śniadanie
Muffinki owsiano-jabłkowe, herbata zimowa z pomarańczką i pachnącymi ziołami, gruszka
Obiad
Zupa fasolowa na wywarze mięsno-warzywnym z kaszą pęczak i jogurtem naturalnym kotlet jajeczny, ziemniaki puree z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, jabłkiem i cebulką, woda niegazowana z cytryną. *1,3,7,9
Podwieczorek
Andruty z nadzieniem śmietankowym własnego wyrobu, owoce sezonowe.*1,7
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
