Jadłospis

W naszym przedszkolu przez cały dzień dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej.

Poniedziałek
15.04.2024r.

 

 

Śniadanie

Kakao naturalne na mleku (7), herbata malinowa, pieczywo pszenne(1), pieczywo pszenno-żytnie(1), masło(7), pasta z twarożku i jogurtu naturalnego(7), sałata lodowa, szczypiorek, pomidor.

Drugie śniadanie

Budyń waniliowy(7) z musem truskawkowym, herbata z cytryną i miodem, melon.

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami i koperkiem z jogurtem naturalnym(7,9), pizza z sosem pomidorowym, kurczakiem i kukurydzą(1, sos jogurtowo-czosnkowy(7)/ketchup, woda niegazowana z cytryną.

Podwieczorek

Kanapka z masłem, serem żółtym i ogórkiem zielonym (1,7), owoce sezonowe.

Wtorek
16.04.2024r.

Śniadanie

Kakao naturalne na mleku(7), herbata z miodem i cytryną, pieczywo pszenne(1), pieczywo pszenno-żytnie(1), masło(7), pasta z kurczaka(3), sałata, rzodkiewka, ogórek kiszony.

Drugie śniadanie

Koktajl mleczno-bananowy(7), chrupki kukurydziane, jabłko.

 

Obiad

Zupa  ogórkowa na wywarze warzywno-mięsnym z ziemniaczkami z jogurtem naturalnym(1,7,9), lasagne z sosem bolońskim(1,7,9), sałata z sosem jogurtowo-ziołowym(7) , kompot owocowy.

Podwieczorek

Galaretka jogurtowa(7), owoce sezonowe.

Środa
17.04.2024r.

 

 

Śniadanie

Bawarka(7), herbata z miodem i cytryną,   pieczywo żytnio-pszenne(1), pieczywo pszenne(1), masło(7), paróweczki o wysokiej zawartości mięsa, ketchup, pomidor, ogórek zielony.

 

Drugie śniadanie

Crumble jabłkowe z cynamonową kruszonką(1,3,7), herbatka malinowa, gruszka.

Obiad

Zupa szpinakowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami i jajkiem na twardo z jogurtem naturalnym(1,3,7,9), makaron kokardki z twarożkiem i z sosem jogurtowo-truskawkowym(1,7), kompot owocowy.

Podwieczorek

Muffinki marchewkowe(1,3,7), owoce sezonowe.

Czwartek
18.04.2024r.

 

 

Śniadanie

Bawarka(7), herbata malinowa, pieczywo pszenne(1), własne  pieczywo na zakwasie(1), masło(7), pasta z warzyw pieczonych, talarki jajka na twardo(3), ogórek kiszony, sałata lodowa.

Drugie śniadanie

Talerz chrupiących przekąsek: gruszka, jabłko, marchewka, herbatka malinowa.

Obiad

Zupa z  pieczonych buraczków na wywarze mięsno-warzywnym z guziczkiem śmietany i grzankami razowymi(1,7,9),  potrawka z kurczaka w sosie śmietanowo-brokułowym(1,7), ziemniaki pieczone w piecu konwekcyjnym, marchewka z groszkiem, kompot owocowy

Podwieczorek

Chlebek bananowy z masełkiem(1,7), owoce sezonowe.

Piątek
19.04.2024r.

 

 

Śniadanie

Bawarka(7), herbatka malinowa, pieczywo pszenne(1), pieczywo żytnio-pszenne(1), masło(7), pasta z makreli(3,4), sałata, papryka, ogórek kiszony.

Drugie śniadanie

Kisiel z tartego jabłuszka z guziczkiem śmietanki(7), herbata malinowa, gruszka.

Obiad

Żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i jajkiem na twardo(1,3,7,9), naleśniki z białym serem (1,3,7) i musem jabłkowym, kompot owocowy.  

Podwieczorek

Dukaty jaglane(1), owoce.

 

Potrawy w których występują alergeny są podkreślone. Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.