Zasady żywienia
Zasady żywienia w Przedszkolu Niepublicznym Jacek i Agatka.
Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.
W naszym przedszkolu staramy się jak najlepiej sprostać temu zadaniu, i tak:
Po pierwsze – starannie dobieramy produkty, z których przygotowujemy posiłki:
- nie używamy polepszaczy, wzmacniaczy smaku, kostek rosołowych, vegety czy innych produktów zawierających glutaminian sodu,
- jako przypraw używamy ziół z naszego przedszkolnego ogródka (świeżych lub suszonych) oraz naturalnych przypraw,
- sami przygotowujemy zakwas z mąki żytniej do żurku i chleba, czy zakwas z buraków do barszczu,
- ograniczyliśmy ilość soli w potrawach,
- ograniczyliśmy ilość białego cukru na rzecz naturalnego miodu i cukru zawartego w owocach,
- nie podajemy produktów gotowych („prosto ze sklepu”) takich jak wędliny, mielonki, pasztety, pierogi, knedle, batoniki, ciastka, słodycze, nutella, serek topiony, słodzone jogurty, soki,
- używamy olejów roślinnych stanowiących bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Po drugie – stawiamy na produkty mało przetworzone, świeże i zdrowo przygotowane
- wszystkie potrawy przygotowujemy samodzielnie w naszej własnej kuchni np. pieczeń z indyka, szynki czy schab w ziołach na zimno zamiast kupnej wędliny, pasztet z mięsa, pasztety z warzyw (z selera, z cukinii), krokiety, pierogi (ruskie, mięsne, z twarogiem), kluski, łazanki, różnorodne pasty (m.in. z warzyw pieczonych, z białej fasoli, z jajek, z pieczonego kurczaka), racuchy, kopytka ziemniaczane i dyniowe, ciasta i ciasteczka,
- zupy i inne potrawy gotujemy na przygotowanych przez naszą kuchnię wywarach mięsnych i warzywnych,
- warzywne zupy bardzo często podajmy w postaci kremów z dodatkiem razowych grzanek, do zup często dodajemy kaszę, lane kluseczki czy zacierki,
- nie podajemy rozcieńczanych soków i napojów gazowanych, w każdej sali non stop dostępna jest woda niegazowana, natomiast kompoty, koktajle mleczne, lemoniady i napoje ziołowe przygotowujemy samodzielnie,
- dania na ciepło przygotowujemy przede wszystkim w piecu konwekcyjno-parowym, dzięki czemu do obróbki używamy głównie ciepłej pary, przy tym używamy bardzo małej ilości tłuszczu,
- ograniczyliśmy ilość dań słodkich w ciągu tygodnia, a te które serwujemy – m.in. budynie, kisiele, koktajle, ciasta są zawsze przygotowywane w naszej kuchni,
- tak lubiane przez dzieci słodkie płatki śniadaniowe zastąpiliśmy zdrowymi zupami mlecznymi w postaci owsianki, zacierki, kaszy manny, naturalnych płatków jaglanych czy kukurydzianych na mleku.
Po trzecie – jadłospis dostosowujemy do pór roku korzystając z produktów sezonowych ale także zapewniających inne wymagania organizmu – zimą bardziej energetycznych i rozgrzewających, latem lekkich i wychładzających organizm:
- do każdego posiłku w ciągu dnia podajemy owoce i/lub warzywa – cenne źródło witamin i błonnika pokarmowego o niewielkiej ilości kalorii,
- stawiamy na sezonowość produktów, zimą na talerzach dzieci częściej pojawiają się kiszonki,
- używamy produktów świeżych, sezonowych,
- bardzo często pochodzą one z naszego własnego przedszkolnego ogródka,
Po czwarte – wprowadzamy różnorodność posiłków, chętnie eksperymentujemy, do menu wprowadzamy elementy diety wegańskiej i wegetariańskiej:
- w naszym menu pojawiają się dania jarskie, wegetariańskie i wegańskie,
- wprowadziliśmy dużą różnorodność posiłków, uczymy jedzenia różnorakich past (z gotowanego kurczaka z ogórkiem kiszonym, z warzyw upieczonych w piecu konwekcyjnym, z cieciorki, z kaszy jaglanej i naturalnego kakao, z jajek, łososia, makreli wędzonej, zielonego groszku, fasoli) i innych nieznanych przez dzieci potraw np. budyniu z kaszy jaglanej, zupy kukurydzianej, placuszków z cukinii czy dyni, pasztetu z selera czy cukinii, nutelli z kaszy jaglanej,
- obiady mięsne podajemy co najmniej 2 razy w tygodniu,
- raz w tygodniu w menu pojawia się ryba,
- w sezonie zimowym przynajmniej 2 razy w tygodniu w menu pojawiają się kasze stanowiące skarbnicę składników mineralnych, a także dostarczające energii, i wspomagające usuwanie zbędnych produktów z organizmu (dostarczają błonnika),
Po piąte – nasze posiłki podajemy w niedużych odstępach czasowych tak, aby przez cały dzień dzieci miały energię do nowych zadań i wyzwań
- w naszej kuchni każdego dnia serwujemy 4 smaczne posiłki – śniadanie, II śniadanie, dwudaniowy obiad i podwieczorek
Po szóste – uczymy samodzielności:
- wprowadziliśmy bardzo lubiany przez dzieci zwyczaj szwedzkiego stołu podczas którego dzieci samodzielnie komponują swoje śniadanie,
- dzieci systematycznie biorą udział w zajęciach podczas których uczą się przygotowywania własnych potraw takich jak kiszonki, kompoty, domowy makaron, sałatki owocowe i warzywne.
Po siódme – od samego początku uczymy dzieci dobrych zwyczajów żywieniowych tak, aby w przyszłości nie miały problemów z nadwagą, cukrzycą, chorobami krążenia za które w dużej mierze odpowiada niezdrowa dieta i siedzący tryb życia.
Dzięki zastosowaniu wskazanych powyżej zasad dzieci od wieku przedszkolnego uczą się dobrych nawyków żywieniowych, które będą im towarzyszyć w życiu nastoletnim oraz dorosłym.
Wspieramy to inetraktywnymi zajęciami kulinarnymi podczas których nasi wychowankowie sami przygotowują kiszonki – kiszoną kapustę, kiszone ogórki oraz inne kiszone warzywa, sałatki i pasty warzywne i owocowe, makarony, bułki, chleby i inne potrawy.
Nasze Przedszkole uczestniczy w programach promujących zdrowe żywienie:
– „Zdrowo jem, więcej wiem”, – “Mamo, Tato, wolę wodę”.